Mi az a landing page? Neked szükséged van rá?

Mi az a landing page? Neked szükséged van rá?

Elsőre ijesztőek lehetnek ezek a marketinges szakkifejezések, de mire a cikk végére érsz, pontosan tudod majd, hogy mennyire hasznos lehet számodra is egy landing page.

Kezdjük a legelején. Fordítsuk le ezt a kifejezést. Magyarul landoló oldalként szoktak rá hivatkozni. Ez az elnevezés jól mutatja, hogy mire is használható. Ami a repülőknek a landoló pálya, az internetes böngészőknek az a landing oldal.

Hiszen nekem a főoldalamra érkeznek a látogatóim, akkor valamit rosszul csinálok?

Nem feltétlenül, viszont van egy nagyon lényeges tulajdonsága a landing page-eknek a főoldaladdal szemben.

A landing page-nek egyetlen célja van: megszerezni a konverziót

Konverzió: a cél, amit szeretnél elérni. Ez lehet vásárlás, e-mail feliratkozás, ajánlatkérés, vagy akár egy telefonhívás is.

Eköré az egy, jól meghatározott cél köré épül az oldal. Ez az előre meghatározott cél lehet például egy email cím megszerzése, vagy egy termék értékesítése. Ami a közös bennük, hogy semmi mást nem lehet rajta csinálni. 

Minden eleme a konverzió megszerzését szolgálja. Egy ilyen oldalt két módon lehet elhagyni: vagy a konverzió teljesítése után, vagy az oldal bezárásával. Kimenő link nem szerepelhet egy ilyen oldalon.

Nézzünk egy példát a sport világából. A főoldalad egy triatlonista. Jól úszik, biciklizik és még gyorsan is fut. Egy kiváló sportoló, aki mindhárom versenyszámában jó. Viszont egyikben sem specialista. 

Egy triatlonista sosem fog megelőzni egy sprintert 100 méteres síkfutásban, hiszen ő csak erre az egyetlen számra készül, semmi másra nem fókuszál.

Pont ilyen a landing oldal és a főoldal viszonya is. Egy jó főoldal lehetőséget ad arra, hogy látogatód a lehető legtöbbet megtudja vállalkozásodról. Meg tudja nézni a blogodat, át tudja futni szolgáltatásaidat és be tud követni a közösségi oldalakon. Egy landing page-en nincsenek ilyen lehetőségei.

Különbség a landing page és a főoldal között

Landing page

Főoldal

Döntsd el mi a cél, és eköré építsd az oldalt

Egy ilyen speciális oldalt mindig a cél pontos meghatározásával kell kezdeni. 

Ha ez megvan, akkor már sokkal könnyebb elkészíteni az oldal felépítését és a szövegezését. Majd ezt követően a pontos konverzió mérést. 

Ami nem hasznos, annak mennie kell

Egyetlen olyan elem nem szerepelhet egy ilyen landing oldalon, aminek nincs szerepe a konverzió elérésében. 

Ne tegyél be képet csak, hogy valami kitöltse a helyet, ne kérd hogy iratkozzon fel a hírleveledre. 

Mindent olyan szemmel vizsgálj, hogy közelebb viszi az ügyfeled ahhoz, hogy feliratkozzon/vásároljon vagy sem. Ha nem, akkor gondolkodás nélkül töröld. 

Irányítanod kell a forgalmat

A landing oldalak a legjobb lehetőséget kínálják, hogy fizetett hirdetéseket futtass rájuk. 

Általuk sokkal kisebb esélye van elhagyni az oldalt a látogatódnak. Ráadásul a hirdetések szövegét, képi világát sokkal specifikusabbra tudod elkészíteni, ha ilyen dedikált landoló oldalakra tereled a látogatóidat. 

A főoldaladon, vagy más gyűjtőoldalon túl könnyen „eltéved” a gyanútlan vendég. 

Konklúzió

Mind a főoldaladnak, mind a landing oldala(i)dnak fontos szerepe van online jelenlétedben, csak tudnod kell mikor melyiket kell használnod. 

A főoldaladat márkaépítésre, a lehető legtöbb információ átadására használd. 

A különleges ajánlataidhoz, csalitermékeidhez használj landing oldalt, hogy maximalizáld és mérhetővé tedd konverzióid.