Így tartsd karban WordPress weboldalad és kerüld el a gyakori hibákat

Ha inkább hallgatni szeretnéd, vidd magaddal a cikket podcast formában. 

Végre megérkeztél az ígéret földjére. Elkészült a weboldalad, a pénznyomtató gépezet, céged online főhadiszállása. Megosztod, megmutatod a kollégáknak, az ismerősöknek, ügyfeleknek. Aztán ahogy telik az idő, a gépezet elkezd akadozni. Kicsit lassabban tölt be, mintha telefonon valami furán jelenne meg és már az űrlapkitöltőket sem kapod meg mindig.

Aztán egy szép napon, semmi. Oldalad feladja a harcot és nem elérhető. Mérgelődés, kapkodás, pánik. Ezek jellemzők ilyenkor.

Nyugi ez veled nem történhet meg, ha rendszeresen karbantartod, vagy tartatod az oldalad. Az a helyzet, hogy akárcsak neked, weboldaladnak is van egy egészségi állapota. Márpedig abban egyet érthetünk, hogy az egészséget fenntartani sokkal könnyebb, mint helyreállítani. Egyszerűen célszerűbb nem meghízni 250 kilóra, mint onnan megpróbálni lefogyni. Szóval Te se hagyd, hogy a weboldalad egy otthon ülő, csokit és chipset zabáló, egyre kerekedő ismerős legyen, mert baj lesz.

Mi baj történhet, ha elhanyagolod a weboldal karbantartást?

Röviden csak baj történhet, de nézzük meg kicsit konkrétabban. Haladjunk a kevésbé vészestől a tragédiáig. Vannak olyanok, amiken pénzt bukhatsz, többet vagy kevesebbet, de akadnak olyanok is, amikkel megütheted a bokád.

Lelassul az oldalad

Az idő előrehaladtával az oldalad elkezdhet lassulni. Ez nagyban rontja a felhasználói élményt. Sőt kimondottan konverzió romboló hatása van, ahogy erről itt is írtam.

Hátrébb kerülsz a Google-ben

A Google mindig azon dolgozik, hogy a legjobb találatokat pakolja a keresők elé. Egy lassú, elavult, szétesőben lévő oldalra sokkal kevésbé akarja majd terelni az internet népét.

Elromlanak a funkciók

Nem egy és nem kettő olyan oldallal találkoztam, ahol űrlapon kéne felvenni a kapcsolatot, de éppenséggel egyáltalán nem működik, vagy egészen biztos vagyok benne, hogy a beküldés pillanatában az adataim elvesznek az éterben. Szerintem nem is kell ecsetelni, hogy az ehhez hasonló hibák nem öregbítik céged megítélését.

Sebezhetővé válik az oldalad

A frissítések, amikről később beszélünk a legtöbb esetben a biztonsági rések ellen készülnek. Ha nem tartod a lépést, olyan mintha egy célkeresztet raknál a homlokodra. Legtöbbször nem célzott, hanem csoportos támadásokat csinálnak, amikkel a sérülékeny oldalakba jutnak be és veszik át az irányítást.

Lefüstöl a teljes oldalad

Ahogy a bevezetőben, egy borongós őszi napon arra ébredsz, hogy az oldal, amiért kifizettél anno egy halom pénzt volt-nincs. Elveszíted az online jelenléted fő színterét és kezdheted elölről az egészet.

Érzékeny adatokat is elszórhatsz

Azért ez a legparább, mert ha felhasználók adatait gyűjtöd az oldalon, legyenek azok email címek, telefonszámok vagy még érzékenyebb adatok és ezeket megszerzik, akár pereskedést is hozhat a nyakadra. Na már csak az hiányozna.

Most, hogy jól rádijesztettem, elmondhatom, hogy könnyen megspórolhatod magadnak ezeket a fejfájós pillanatokat, ha megadod a minimális törődést weboldaladnak. Hidd el hálás lesz érte, ahogy leendő vásárlóid és ügyfeleid is.

Mit, mikor és milyen gyakran tartsunk a karjainkban?

A teendőket a könnyű átláthatóság érdekében gyakoriság szerint csoportosítottam. Ezen haladjunk most végig, ami a végén kiad egy akciótervet, amivel hosszú távon stabilizálhatod az oldalad működését.

Heti karbantartási teendők

WordPress, sablon, plugin verziók ellenőrzése/frissítése
A legkevesebb, amit megtehetsz, hogy a WordPress, sablon, pluginok szentháromságot naprakészen tartod. Ezek a legtöbb esetben különböző biztonsági réseket foltoznak be, és működőképesen tartják az oldalad. Illetve az új funkciókat is (főleg pluginok esetén) ezek a frissítések hozzák.

Érdemes mindegyik részt szemmel tartani, mert összedolgoznak és amikor valamelyik “lemarad” a frissítésekben, az gubancokat okozhat az oldalad működésében. Ebben szerencsére tök jó fej a wordpress, mert egy frissítések oldalon listázza nekünk mindhárom rész elérhető frissítéseit.

A biztonsági mentésekről lesz külön rész, de nem akarom, hogy messziről szidj és dühösen kommentelj, ezért most is szólok. A frissítéseknél elsülhet bármi rosszul. Mielőtt frissítesz csinálj biztonsági mentést.

Egy másik hasznos tipp még ide, hogy ne hagyatkozz csak a frissítések oldalra. Időnként fusd át a plugineket és a sablont, hogy mikor volt utoljára frissítve. Van, amikor leállnak egy plugin frissítésével és a biztonsági rések nem lesznek többé befoltozva. Ilyenkor érdemes elkezdeni keresgélni helyettesítő megoldás után.

Weboldal teljesítmény és működés ellenőrzése
Ennek a “legmanuálisabb” verziója, hogy egyszerűen (lehetőleg inkognitó módban) megnyitod a saját oldalad és végignézed, mintha egy látogató lennél. Kattintgasd meg az aloldalaid, küldj be akár egy formot, csinálj próbarendelést.

Ha ennél kicsit tovább akarsz menni, érdemes egy két tesztet is lefuttatnod, például a Google PageSpeed Insights-ot, vagy GTMetrixet.

A lényeg az, hogy folyamatosan szemmel legyen tartva az oldalad, mert nincs annál rosszabb érzés, amikor fut egy kampányod, költöd a pénzt és a látogatók egy rosszul működő oldalra érkeznek meg. Öngól.

Biztonsági ellenőrzések elvégzése
A frissítések és egyéb óvintézkedések (pl.: erős, időnként cserélt jelszó) többet segítenek, mint a biztonsági pluginok, főleg mert sokan gondolják, hogy egy ilyen telepítésével le van a gond, de ez nem teljesen igaz. Koránt sem tudnak mindent megakadályozni.

Ettől függetlenül érdemes használni egy Wordfence, vagy Sucuri plugint az oldalon, amivel a botok és terheléses támadások egy részét meg tudjuk gátolni, illetve segít az esetleges sebezhetőségeket (pl.: sebezhető plugin) kiszűrni. Erre a jelentésre is érdemes ránézni időnként.

Tartalom frissítés, SEO eredmény követése
Ha szeretnél előkelő helyezést elérni a Google-ben, figyelmet kell szentelned a megfelelő tartalmak előállítására, karbantartására. Ezen felül ilyenkor érdemes csekkolni a Google SearchConsole-t is, hogy miként alakulnak a helyezéseid.

Egyrészről így nyomon tudod követni a munkád eredményét, másrészről időben kiszúrhatod, ha valami anomália történne, és mondjuk egy Google algoritmus frissítés miatt visszazuhannál a keresőóriás ranglistáján. A helyezés akár egy potenciális fertőzés indikátora is lehet, így ezért is megéri figyelni erre.

Segítsünk a karbantartásban?

Ha szeretnéd elfelejteni a karbantartással járó gondokat és helyette szeretnéd csak élvezni, hogy weboldalad megbízhatóan, jól működik, nézd meg karbantartási csomagjainkat. 

Havi karbantartási teendők

Biztonsági mentés

Aláhúzva, kiemelve, bekeretezve. Nagyon nagyon fontos, hogy rendszeresen csinálj biztonsági mentéseket az oldaladról. Egy WordPress oldalnál könnyedén adódhat olyan helyzet, elég csak egy rossz frissítés, amikor sokkal egyszerűbb visszaállítani egy korábbi működő verziót, mint kijavítani a hibát. Természetesen igaz ez a támadásokra, kártékony szoftverekre is.

Érdemes A, B és akár C tervet is tartani a biztonsági mentésekre. Itt arra gondolok, hogy több helyen tárold ezeket. Lehet a saját szervereden a gyors hozzáférhetőség miatt, de tarts felhőben és akár offline is egy másolatot ezekből, mert az ördög nem alszik. Simán kerülhetsz olyan helyzetbe, hogy nem éred el a szervered fájljait.

Indulásnak egy UpdraftPlus plugin jó is lehet. Tudsz időzített mentéseket csináltatni vele és automatiksan ment egy-egy frissítés előtt is.

Adatbázis tisztogatás

Ahol fát vágnak, ott hullik a forgács. Ahol pedig weboldal működik, ott halmozódnak az adatok. Minden, amit csinálsz az oldaladon, akár olyan is, amit később eltávolítasz, nyomot hagy az oldalad adatbázisában. Ezek lassuláshoz, teljesítmény csökkenéshez vezetnek.

Itt is vannak jól működő pluginok (pl.: WPOptimize), amik elvégzik a munkát anélkül, hogy nyakig kéne túrnod az adatbázisokban. Ezek eltávolítják a felesleges poszt verziókat, spam kommenteket, maradványokat stb.

Analitika és weboldal teljesítmény követése

Ha kampányolsz, sokkal gyakrabban is érdemes ránézni a Google Analytics-re is, amit bekötöttél, miután olvastad ezt a cikket, ugye? De legalább havonta szemmel kell tartanod, mennyien, honnan, melyik oldalaidra érkeznek. Ezt kiegészítheted pár Hotjar hőtérkép és videó csekkolásával is.

Ezek segítik az oldalad optimalizálását, hatékonyabbá tételét. És marketing szempontból sem elhanyagolható, hogy látod, milyen útvonalat járnak be és miket nézegetnek oldalad látogatói.

Még egy kis biztonság

Ha nem is csinálod meg hetente, havonta azért érdemes átfutni az oldal hibanaplóját és fájljait, hogy nem találsz-e furcsa sorokat bennük. Illetve ellenőrizd a felhasználókat, nincs-e gyanús, vagy ismeretlen tag a listában, pláne admin joggal. Őket azonnal töröld és nagyon alaposan nézz szét.

Simán lehet, hogy még nem látod külső nyomait a támadásnak, az már ott “lappang” az oldalad sejtjei között, aztán egyik nap már más oldalra irányítják át.

Éves karbantartási teendők

Nagyobb tartalmi frissítések

Egy év alatt simán lehetnek olyan változások a cégedben, amik weboldaladat is érintik. Egy elavult cím, nem működő telefonszám, rossz árak mind-mind rombolják céged hitelességét. Egy régi csapatkép, időközben távozó kollégákkal meg simán ciki.

Üljetek le legalább évente, nézzétek át a teljes oldalt és gyomláljatok ki minden olyat, amik már nem felelnek meg a valóságnak. Ha pedig nem is minden évben, de időként fontoljatok meg egy kis design újítást, ráncfelvarrást is, hogy megtartsátok a működő, modern cég képét magatokról.

Technológiai felülvizsgálat

Nézd át milyen plugineket használsz. Szükség van mindre? Frissítették őket az elmúlt egy évben? Nem egyszer láttam már olyat, hogy ugyanarra a feladatra 2-3-4 plugin volt feltelepítve. Szelektálj és ahol tudsz, vonj össze.

Ráadásul az évek az interneten olyanok, mint a kutyaévek. Nagyon sok minden történik, jó ha szemmel tudod tartani az új megoldásokat és megfontolod a bevezetésüket.

Összefoglalás

Tudom mi jár most a fejedben: “hát de ez sok meló”. Nos, kell vele időt tölteni, nem tagadom. De emlékezz csak vissza a zord jövőképre, ami egy elhanyagolt weboldallal történhet. Sokkal jobban fáj, ha már megtörtént a baj. Tudod a tipikus vitamin vagy gyógyszer esete.

Viszont a jó hír, hogy ezeknek a lépéseknek jelentős részét nagyon könnyen kiszervezheted és a többit is sokkal könnyebbé teheted. Mert ugye az autó bütykölést is meg tudom tanulni a YouTube-ról, de mégse biztos, hogy beültetném a családomat. Ha szeretnél nyugodt lenni a weboldalad miatt, szívesen segítünk benne.

Facebook
Twitter
LinkedIn

ingyenes checklist

Hozd ki a legtöbbet a weboldaladból

Megmutatjuk, hogyan teheted weboldaladat gyorsabbá, felhasználóbarátabbá és profitábilisabbá – lépésről lépésre.

Ezeket láttad már?

KAPCSOLATBeszéljük meg, miben tudunk segíteni

Főoldal form

Hívj minket

+3630/729-4220

Írj nekünk

gergo@empiredesign.hu

Kövess minket

VÁRJ MÉG!Töltsd le a 78 Pontos Weboldal Optimalizálási Checklistet INGYEN!

Megmutatjuk, hogyan teheted weboldaladat gyorsabbá, felhasználóbarátabbá és profitábilisabbá – lépésről lépésre.