Ezért van szükséged profi arculatra

Ezért van szükséged profi arculatra

Emberek vagyunk. És mivel a természet nekünk nem adott olyan szaglást, mint a kutyáknak, vagy épp olyan hallást mint a delfineknek, ezért a legtöbb infót a látásunkkal gyűjtjük a nagyvilágból.

A látásunk pedig több ingernek van kitéve, mint valaha, amit a világmárkák könyörtelenül ki is használnak. Ebben a cikkben megmutatjuk, hogyan profitálhat ebből a Te vállalkozásod is.

Mi az a céges arculat?

Röviden: minden olyan elem, ami segít megkülönböztetni a márkád a konkurenciától. Vagyis az összes olyan vizuális építőkocka, mint a logód, az arculati színeid, amikhez a vásárlóid tudnak kapcsolódni és felismerhetővé teszik számukra a céged.

Fontos, hogy ez a vizuális megjelenés összhangban legyen a márkád identitásával, azzal a képpel, amit szeretnél felépíteni az ügyeleid fejében. Az arculati elemeid (vagy ezek hiánya) megállás nélkül építik (vagy rombolják) céged megítélését. Ezért nélkülözhetetlen alaposan megtervezni, hogy inkább a zárójeleken kívül maradhass.

Ha következetesen és jól csinálod, akkor az emberek elkezdik megismerni, felismerni a márkád. Ez pedig döntő fontosságú lesz, amikor választania kell közted és a konkurenciád között.

Mitől lesz jó egy céges arculat?

  • Szolgálja a célod: Minden vizuális elem passzol a célközönségedhez? Azokat az érzéseket, érzelmeket keltik, amit szeretnél? Bizonyosodj meg róla, hogy ezek az elemek, amiket újra és újra megjelenítesz, neked és nem ellened dolgoznak.
  • Megkülönböztethető: Ha szeretnéd elkerülni a középszerűség sivár, vásárlóktól mentes temetőjét, akkor ki kell tűnnöd a tömegből. Tehát az elemek külön külön felismerhetők? Emlékezni fog rá, aki látta?
  • Egyszerű: A megjegyezhetőséget és márkád megértését is támogatja, ha törekszel az egyszerűségre. Belezsúfolhatod a Feszty körképet logódba, de felesleges. Vásárlód maximum annyira fog emlkézni, hogy volt pár ember, aki lovagolt.
  • Időtálló: A stílus változhat és igazodhat a kor igényeihez, de a meghatározott márkaképedet hiba gyakran módosítani, mert lehetetlenné teszi, hogy megjegyezzenek.
  • Praktikus: Arculati elemeidből ugyanolyan könnyű Insta posztot gyártani, mint menő póló dizájnt? Fontos, hogy minden felületen jól hanszálható elemeket határozz meg.

Mi a különbség a márka és az arculat között?

Ideális esetben a kettő összefügg és egymást erősítve dolgozik, hogy sikeres legyen a vállalkozásod. A márka valamivel megfoghatatlanabb. A céged belső értékeit foglalja össze, a szemléletet, értékeket, stílust, amit képviselsz. Az arculatod pedig segít kifejezeni ezeket, és megjeleníteni a valóságban.

A kettővel együtt tudsz egy emlékezetes, erős és egyedi vállalkozást építeni, ami megmarad az emberek fejében.

Milyen elemei vannak a céges arculatnak?

Vegyük sorra milyen alap elemekből épül fel egy ütős arculat.

Logó

Röviden a vállalkozásod szimbóluma, ami azonnal azonosítja a bizniszed az érdeklődőid számára. Egy jó logó megtestesíti a márkád és száz közül is felismerhetővé teszi.

Rengeteg stílus és verzió közül választhatsz. A lényeg, hogy a vállalkozásod értékeit és stílusát tükrözze és teljesen önazonos legyen. Lehet egy egyszerű ábra, de sokszor egy monogram vagy a teljes márkaneved is jól használható logóként.

Arculati színek

A színek alapjaiban határozzák meg márkád stílusát, hiszen minden elkészült elemnél ezek a színek fognak visszaköszönni.

Kiválasztásuknál vedd figyelembe, hogy a színek érzelmeket, érzéseket keltenek az emberekben. Ugyanakkor fontos, hogy a színpalettádon jól használható, praktikus színek is szerepeljenek, amelyekből lehet posztokat, digitális és nyomtatott anyagokat készíteni.

Everything You Need to Know About Picking and Using Brand Colors - Venngage

Betűtípusok

Egy jól választott betűtípus többet mondhat a vállalkozásodról, mint a vele leírt szavak. Elképesztő hangulatbeli különbségeket lehet elérni egy betűtipus váltással. Nézd csak.

Nyitva vagyunk

Nyitva vagyunk

Nyitva vagyunk

Ugye neked is más más hely jut eszedbe ugyanazokat a szavakat olvasva. Ha jól döntesz már a szavak elolvasása előtt átadod vállalokzásod üzenetét.

Grafikai elemek, ikonok, illusztrációk

A betűtipusodnál kiválaszott hangulatot tovább tudod erősíteni vállalkozásod üzeneteihez illő dizájnelemekkel. Legyen szó a névjegykártyádat feldobó apró motívumról, honlapodon megjelenő ikonokról, vagy egy óriásplakát grafikai elemeiről.

Egy kézi rajz azonnal belsőségesebb, emberközelebbi érzést kelt, míg egy ügyvédi iroda nehezen adná át a profizmusát gyerekrajzokra emlékeztető illusztrációkkal az oldalán.

Hogy fogja sikeresebbé tenni a vállalkozásodat egy profi arculat?

Vállalkozóként, vezetőként fontos látni a megtérülést. Sokan nehezen látják be mekkora ereje és értéke van egy jó arculatnak, mert nem mindig mérhető direkten és főként nem azonnal. Viszont bármelyik nagy márkát vizsgáljuk bombaerős, összetéveszthetetlen arculata van, ami nem véletlen.

Megkülönböztet és kiemel

Bármilyen kompetitív területen dolgozol, egy koherens, átgondolt arculattal ki fogsz tudni tűnni a konkurencia közül.

Kiemelkedő megjelenéseddel jobban megragadsz majd a leendő vásárlók fejében. Így amikor legközelebb a te területedről választanak, a te vállalkozásod jut majd eszükbe.

Az egyedi és felismerhető vizuális identitás megteremtése az, ami megkülönbözteti a márkákat. A vállalkozásodat hatékonyan bemutató arculat kiemel a piacon és a fogyasztók fejében is meg fog maradni.

Profizmust és megbízhatóságot sugall

Mivel a nagy cégektől már megszoktuk az egységes, átgondolt megjelenést, az agyunk összeköti az ilyen látványt a hiteles nagy cégekkel. Ha sikerül neked is kialakítani egy márkádhoz illő, prémium megjelenést, azzal egyből a felső polcra kerülsz a célközönséged fejében.

Találd meg a válallkozásod elveihez, hangulatához illő arculatot és használd következetesen. Az összhatás garantáltan profibb és összeszedettebb lesz, mintha minden alkalommal nulláról kezdenéd a tervezést.

Növeli a márkád iránti elközeleződést

Egyszerűen jobban kötődnek a vásárlók olyan cégekhez, akit (fel)ismernek és megbíznak benne. Egy kutatás szerint a fogyasztók 84%-a tovább tart ki egy brand mellett, ha ahhoz könnyebben tud kapcsolódni.

Egy erős, jól definiált céges arculattal sokkal könnyebbé teszed ezt a felhasználóknak. Minél egyszerűbben ismernek fel és azonosulnak a márkáddal, annál erősebb köteléket tudsz kialakítani velük. Ez pedig a biztos képlet a magasabb vásárlói élettartam értékhez.

Összefoglalás

Egy szép logó, vagy menő névjegy nem fogja megmenteni a cégedet, ha rossz szolgáltatást, vagy silány termékeket árulsz.

VISZONT, ha a minőség megvan, tudod kinek és mit szeretnél eladni, egy erős arculat sokat könnyíthet a dolgodon.

Egy megjegyezhető branddel növelheted az áraid, mert magasabb érzékelt értéked lesz.

Könnyebben megjegyeznek, így azonos marketing budgettel nagyobb hatást érhetsz el közönségednél, akikből hűségesebb ügyfeleket tudsz szerezni.

Ha szükséged van segítségre, hogy a fenti eredményeket elérhesd, fordulj hozzánk bizalommal.